Afscheid van olifantje Yunha.

Op 7 april 2020 gebeurde er iets schokkends. Het 3 jarige olifantje Yunha zakte in elkaar en kwam nooit meer overeind. Ze bezweek aan EEHV, het olifanten herpes virus. We hadden al wel gemerkt dat het niet goed met haar ging. Via de webcams bij de Aziatische olifanten van Dierenpark Amersfoort kijken en leven veel fans mee. Ook ik, nu meer dan anders, omdat er een olifantenkalfje op komst is. Eigenlijk begin maart al, maar het laat op zich wachten.

Toen ik op 6 april hoorde dat Yunha niet in orde was, begon ik mij al zorgen te maken. Dat werd erger nadat ik had gelezen dat de verzorgers bijna de hele nacht met haar bezig waren geweest. Met extra belangstelling keek in naar de webcams. Yunha leek sloom, maar ging uiteindelijk toch met de kudde mee naar buiten. Even was ik gerust gesteld. Niet lang daarna las ik het ontstellende bericht: Yunha is ingestort! En ja, het olifantje lag roerloos in de stal, zat er nog leven in?

Dit zijn uiteindelijk mijn laatste beelden van een nog levende Yunha.
Wat zo mooi was, kijken naar de Aziatische olifanten familie van Dierenpark Amersfoort, veranderde in een heel moeilijk afscheid. Kort voordat ik opnieuw naar de webcams keek, was kleine Yunha (25/3/2017) in elkaar gezakt. Wat een schok! Ze lag roerloos, levenloos, de andere olifanten snuffelden met hun slurven aan haar. Yunha’s oma War War, moeder Indra, zus Kina en halfbroertje Thabo (25/9/2017) wisten eerder dan ik dat ze echt niet meer wakker werd. Ik zag wel hoe trouwe oma War War probeerde om Yunha nog weer op haar poten te krijgen. Hoe langer het duurde hoe minder hoop er was. Toen rond 16:00 eindelijk bevestiging kwam uit Dierenpark Amersfoort heb ik opnieuw zo hard gehuild. Het vermoeden bleek waar, Yunha is overleden aan het olifanten herpesvirus (EEHV). Voor mij het derde olifantje wat ik goed gekend heb, eerder al Mumba (18/6/2011 – 7/12/2015) uit Artis en Qiyo (16/6/2015 – 28/5/2018) uit Planckendael. Maar ik vermoed dat ik Yunha het meest bezocht heb en in elk geval heb ik van haar heel veel filmpjes gemaakt. Dit is de laatste, mijn afscheid.
Dag lieve, grappige Yunha!

Ik zag olifantje Yunha voor het eerst op 27 maart 2017, net 2 dagen op de wereld was ze. Op dat moment bestond de kudde uit oma Khine War War, moeder Indra, halfzus Kina en halfbroer Kyan. Apart stond de bul, Maurice, de vader van Yunha. In september, exact een halfjaar na Yunha’s geboorte, werd Kina’s eersteling geboren. Een bulletje, Thabo, en daarmee waren er 4 generaties. Uniek.

Yunha en Thabo groeiden samen op en waren dikke maatjes. Het duurde niet zo lang voordat ze bijna even groot waren. Vooral als dat tweetal ging badderen hadden zij de grootste lol, en ik als toeschouwer niet minder. Daarna kwamen de stoeipartijtjes in het zand, vervolgens weer in het water en zo gingen ze maar door.

De kleintjes gaan lekker zwemmen, spelen en stoeien. Thabo is nog maar een klein bulletje, maar nu al bezig met zijn mini stoottandjes te prikken. Yunha laat het echter niet op zich zitten, in het zand grijpt zij haar kans 🙂

Wat een groot gemis! Laten we hopen dat het goed mag blijven gaan met kleine Thabo. En met het nieuwe olifantje, dat nog steeds op zich laat wachten. Het had zo leuk geweest om Yunha als grote zus te zien, maar ze is er niet meer. Toch blijft overeind staan, Yunha was een heerlijk olifantje en zal zeker niet vergeten worden.

Gepubliceerd door Jenny

Houdt van katten, dierentuinen bezoeken, fotograferen en filmen.

2 gedachten over “Afscheid van olifantje Yunha.

 1. Wat verdrietig. Zeker als je de zo goed kon. Nu maar hopen dat het komende kleintje snel en gezond geboren zal worden.

  Wat leuk dat je een nieuwe site hebt! We hopen weer geregeld een bezoekje te brengen!

  Like

 2. Dag Jenny,

  Ontzettend droevig nieuws over het overlijden
  van Yunha. Ik begrijp hoe je haar zult blijven
  missen en niet zult vergeten. Samen met een
  dierbare vriendin ben ik op 30 april 2017 bij
  Yunha en haar familie op bezoek geweest.
  We waren van plan om nog weer naar Dierenpark
  Amersfoort te gaan want we zijn zelf lid van Artis.
  En we zijn trouwe bezoekers van Thong Tai, Yindee,
  Sanuk, Nikolai en nu ook het nieuwe olifantje.
  Maar ik mis Mumba nog steeds!
  Ik hoop echt dat er een vaccin tegen het EEHV
  virus zal komen, maar voor Yunha, Mumba en Oiyo is
  het helaas al te laat. En ik vind het echt zorgwekkend dat
  het nieuwe kalfje van Indra nog steeds niet geboren is.
  Ik belandde via je oude site bij je mooie nieuwe site en ik
  zal deze zeker regelmatig bezoeken.

  stardustraven

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: