Op kraambezoek in Artis.

Wat een schattig olifantje is er geboren in Artis! Ik wist al een hele tijd dat er eentje op komst was. Maar dat is niet zo raar. Een olifant is namelijk 20 tot 22 maanden drachtig. Deze keer is Thong Thai bevallen na 634 dagen. Via mestonderzoek werd duidelijk dat er sprake was van een dracht. In deze periode kwam moeder Thong Thai 300 kilo aan. Op een gewicht van 4000 kilo is dat niet zoveel. Het gemiddelde geboortegewicht van een olifantje is 100 kilo, in Amersfoort wegen ze meestal maar rond de 70 kilo. En deze kleine man woog zo’n 130 kg. Toch is het maar een hummeltje vergeleken bij zijn familie. Het blijft bijzonder als alles goed gaat!

Het kontje van een olifantje komt eerst, want de schedel is hard en daarom wordt het kalf dus in stuitligging ter wereld gebracht. De geboorte van Vinh ging erg voorspoedig. Vanaf 20.00 uur vertoonde de kudde ander gedrag: ze liepen heen en weer, klapperden met hun oren, zwiepten met hun staarten en maakten veel geluiden. Het olifantje werd in 1 minuut geboren, om 21.09 was hij er.

Dit is het 5e kalfje voor Thong Thai (geboren in Vietnam in 1990). Haar oudste & jongste dochters, Yindee (2005) en Sanuk (2016) leven ook in de kudde. De 3 nog in leven zijnde nazaten hebben allemaal een andere vader. Vinh is een kind van Nikolai, even als Mumba (2011- 2015) en het naamloze olifantje (2009) dat slechts 1 dag leefde. Helaas is Mumba bezweken aan het olifanten herpes virus. Dit jaar kostte dat ook het leven aan de 3 jarige Yunha uit Dierenpark Amersfoort. Daar werd ook een olifantje verwacht, maar het kwam maar niet. Uiteindelijk blijkt dat olifant Indra helemaal niet drachtig was!

Thong Thai, kleine Vinh & ‘grote zus’ Sanuk.

15/5/2020: Deze dag was heel bijzonder. Zo ben ik voor het eerst weer naar Artis geweest, nu de dierentuinen aan het heropenen zijn na de corona-crisis. En bij het kleine Aziatische olifantje dat geboren werd op 4/5/2020 op kraambezoek geweest.

YouTube video beschrijving.

Gepubliceerd door Jenny

Houdt van katten, dierentuinen bezoeken, fotograferen en filmen.

3 gedachten over “Op kraambezoek in Artis.

  1. wat een leuke serie van dit jonge olifantje Jenny 💚
    Nou zijn kleintjes altijd heel leuk om te zien maar olifantjes hebben ent een beetje meer.
    Ook een heel leuk filmpje (met muziek erbij) en ik heb echt even heerlijk zitten genieten van deze prachtige foto’s en het filmpje.

    Groetjes, Helma

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: