Bezoek aan Beekse Bergen.

Op 19 mei 2020 ben ik voor het eerst sinds 4 maart weer in Beekse Bergen geweest. Voor mij waren er meerdere hoogtepunten, het weerzien met gorilla ukkie Miesje (16/5/2019) en baby chimpanseetje Anna. Maar ook het eerste kraambezoek aan de nieuwe chimpansee baby Dembe, het zoontje van Pepa en het broertje van Inosha.

Gorilla Kisiwa en haar dochtertje Mies.

Miesje is de eerste kleine gorilla die opgroeit in Beekse Bergen. Ze is alweer 1 jaar en een erg actief gorillameisje. Dat is vaak te zien in de video’s die ik van haar maak. Haar moeder Kisiwa is ontzettend zorgzaam. Beetje bij beetje mag Miesje de wereld ontdekken.

Wat een schattig chimpanseetje!

Anna werd geboren op 19 januari 2020. Haar moeder Nadine had eerder nog weinig geluk met haar kleintjes. Ze had in 2015 een zoontje wat slechts een maand heeft geleefd en kreeg in 2017 én 2019 een doodgeboren kindje. Het eerste jaar van een chimpanseebaby is spannend. Aan de zorgen van mama Nadine zal het niet liggen, en tot nog toe gaat het gelukkig goed met Anna.

Lily weer zien was ook fijn.

Lange tijd was Lily de jongste chimpansee van de groep, inmiddels is ze niet echt klein meer. Maar het is nog wel een moederskindje. Zo drinkt ze nog bij mama Lenny en rijdt ze ook gerust nog op haar rug mee. Altijd hoop ik op zwangerschappen en baby’s bij de chimpansees. De laatste inlichtingen die ik had gekregen wilden beweren dat er geen op komst waren. Maar ik had (in de andere groep van Beekse Bergen) 2 eventuele moeders op mijn lijstje staan, die beiden inderdaad zijn bevallen.

Een nieuwe baby.

Op 4 maart was ik in Beekse Bergen en bleek Anne-Clara 2 dagen daarvoor een doodgeboren baby te hebben gekregen. Ze droeg het nog bij zich, wat bij het rouwproces hoort. Heel jammer, want haar vorige baby Karma overleed in 2018, toen ze ruim 8 maanden oud was. Ik gun haar zo een nieuw kindje. Bij Pepa ging het gelukkig allemaal wel goed. Zij is gegroeid in het moederschap. Haar eerste baby in 2010 leefde slechts een dag, en haar tweede, Thijs, slechts een week (2011). Maar op 8/9/2014 werd dochter Inosha geboren en die is nu dus grote zus geworden! Op 28 maart kwam zoontje Dembe ter wereld, helaas was het niet mogelijk om er al snel heen te gaan.

Gerritje, het boefje.

Gelukkig kwam er een heropening na de sluiting vanwege het corona virus. In dezelfde groep waar Inosha en Dembe opgroeien, leeft ook Marijke met haar zoontje Gerrit. Hij is op 27/11/2017 geboren en begint echt een ondeugende kleine chimp te worden. Zo zitten zijn handjes soms wel erg los een gaat hij steeds meer ravotten met de andere mannetjes. Inosha is zijn speelkameraad, ze kunnen heerlijk samen spelen.

Stephan & Martje ken ik ook goed.

Er wonen nog heel wat meer chimpansees in Beekse Bergen, verdeeld in 2 groepen. Verschillende herken ik, maar niet allemaal. Stephan (12) was de allereerste chimpansee die in Hilvarenbeek geboren werd. Hij is al een grote jongen inmiddels. Martje (20) is voor mij al jaren herkenbaar. Ze zorgt altijd goed voor de kleintjes, helaas heeft ze zelf weinig geluk met haar eigen kindjes. Vorig jaar ging het helaas na 10 maanden mis met kleine Panya. Het was zo’n schatje en Martje zorgde er echt prima voor. Natuurlijk zou het voor haar zo fijn zijn als ze in de toekomst weer een baby mag krijgen. Voor nu heeft ze gelukkig Inosha, Gerrit en Dembe om mee op te voeden!

Op Youtube heb ik heel veel leuke filmpjes van de chimpansees in Beekse Bergen. En er komen er nog steeds bij.

Gepubliceerd door Jenny

Houdt van katten, dierentuinen bezoeken, fotograferen en filmen.

3 gedachten over “Bezoek aan Beekse Bergen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: