Afscheid van ijsbeertje Yura.

Op 11 juni 2020 had ik een superleuke tijd gehad bij de ijsberen van Ouwehands Dierenpark. Niets wees er toen op dat er een aantal uren later iets verschrikkelijks zou plaats vinden. Omdat het mij erg geraakt heeft, is het tot nog toe niet gelukt om er een blog over te schrijven. Om het af te sluiten doe ik het nu, tegelijk met de laatste video.

Het kwam als een grote schok, ijsbeertje Yura leefde niet meer.

Yura, 27 mei 2020.

Op 27 mei, ze waren exact een halfjaar oud, werd bekend gemaakt dat de ijsbeertjes een mannetje (Yuka) en een vrouwtje (Yura) waren. De namen komen uit het Inuit, de taal van de Eskimo’s, Yuka betekent “ster” en Yura zoveel als “zij die mooi is”. Eerder had ik Yura ook al ingestuurd voor de ijsbeertweeling van Dierenrijk. Mijn tweede inzending was Uki, vanwege de betekenis: “overlever”. Toen de ijsbeertjes naar buiten kwamen werd er over de namen geschreven in het persbericht. Vanaf toen wist ik dat ik een kans maakte om een ijsbeer een naam te kunnen geven, iets wat ik heel gaaf zou vinden.

Door de dierverzorgers zijn vier mogelijke namen geselecteerd, twee voor mannen en twee voor vrouwen. Die voor mannen zijn Yuka en Atlas en die voor vrouwen Yura en Nova.

Bron: website Ouwehands Dierenpark.
Video van Ouwehands Dierenpark met de bekendmaking van de namen.

Deze namen kozen bezoekers (..) Vanaf vandaag heten jongen en meisje ijsbeer Yuka & Yura.

Bron: De Gelderlander, 27 mei 2020.

Stiekem was ik best trots en werd dit ijsbeertje extra bijzonder voor mij. Juist op de dag van de naamgeving bracht ik mijn tweede bezoekje aan de tweeling. Het was een ondernemend stel beertjes, ze deden zo wild, dat ik af en toe bang was dat ze zich zouden bezeren! Daarna zag ik nog een laatste keer Yuka én Yura, dat was op 11 juni. Ze deelden het verblijf met oma Huggies en halfzus Sura, die heel leuk aan het stoeien waren die dag. Mama Freedom beschermde haar tweeling zo goed, dat ik opmerkte dat ze hen wel wat vrijer kon laten. Het is een grote tegenstelling met wat er uiteindelijk naar buiten kwam over de dood van Yura.

Via mijn vrienden kreeg ik bericht binnen, “er is iets ergs gebeurd”. Ik las het op de Facebook pagina van Ouwehands Dierenpark: Door een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden is op donderdagavond 11 juni 2020 één van de twee ijsbeerjongen overleden. Op dit moment onderzoeken we de oorzaak van dit grote verlies. Zodra hierover meer bekend is zullen wij bericht geven.

Ik kon het niet geloven, wat een onwerkelijk nieuws. “Yura was gisteren nog gezond!” dacht ik. Maar ik wist ook dat Yura, hoe actief ze ook was, toch een verborgen probleem kon hebben. Dat maakten we eerder mee met een jonge rode panda. Uiteindelijk moesten we wachten tot 22 juli voor er meer duidelijkheid kwam over het hoe en waarom. Yura bezweek aan inwendige bloedingen, vermoedelijk veroorzaakt door haar oudere zus Sura. Op basis van de sectie uitslag is gebleken dat Yura een luchtweginfectie had. Men denkt dat Freedom haar daarom niet meer verdedigde tijdens het hardhandige spel.

Wat een schok en wat een verdriet voel ik. Voor allen die het net zo erg vinden als ik, sterkte. Ik wens dat Yuka een grote stoere beer wordt.

Mijn reactie op het bericht op Facebook.
Video’s en foto’s van 11 juni 2020, de laatste dag van Yura.

Het opgroeien van Yuka en Yura is prachtig gedocumenteerd in de serie ‘Het echte leven in de dierentuin.’ Er zijn beelden van hun geboorte, van de periode in het kraamhol tot de eerste stapjes in het buitenverblijf. Helaas konden bezoekers hen pas 2 maanden daarna in het echt gaan bekijken. Zoals ik eerder al heb geschreven waren ze wel te zien via webcams. Al met al heb ik wel veel van het tweetal genoten, zeker tijdens de 3 bezoeken die ik aan Ouwehands heb gebracht. Het blijft triest dat Yura er niet meer is, ik vind het nog steeds ‘kaal’. Vooral in het begin heeft Freedom het er moeilijk mee gehad. Yuka groeit tot nu toe gelukkig voorspoedig op en wordt extra verwend door zijn moeder.

Gepubliceerd door Jenny

Houdt van katten, dierentuinen bezoeken, fotograferen en filmen.

4 gedachten over “Afscheid van ijsbeertje Yura.

 1. Hoi Jenny,
  Een mooie ijsbeer blogpost. Helaas is inderdaad toen plotseling toch nog één van deze jongen overleden.
  zoiets is altijd triest, maar kun je helaas niets meer aan doen. Ik zelf vind het ook vaak vervelend wanneer je een bepaald dier vanaf het begin gevolgd heb.
  Gelukkig doet de andere kleine het goed. Ik heb hem een paar weken geleden ook nog gezien. Super leuk!!

  Groetjes, Marco

  Like

 2. Hoi Jenny,
  ik was (en ben) onder de indruk hoe je dit hebt “vertaald” en weergegeven.
  Altijd heel verdrietig als er een kleintje sterft (zeker net zoals marco zegt als je het een naam hebt gegeven en ook volgt in zijn of haar ontwikkelingen.
  Ik hoop dat je je verdriet en gemis toch een plaatsje kan geven al zal dit nog wel even duren zoals je zelf ook al aangaf.

  Groetjes, Helma

  Like

 3. Ik vond het heel erg toen jonge ijsbeertje niet meer is. Wel zielig. Gelukkig kon je net op tijd foto’s maken. Prachtig om te zien. Verdrietig om te zien. Het is wel deze foto’s mooie herinnering. Sterkte voor jou dan. Groetjes J&F.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: